Superschopnost roku 2021? Umění odpočívat

Relaxujte třeba s vůní levandulí

Do nového roku 2021 nám všem přeji víc času pro sebe a víc odpočinku!

Ne nadarmo se totiž říká, že ty nejlepší nápady k nám přichází ve chvílích, kdy se cítíme odpočatí a uvolnění. Navíc se ukazuje, že lidé, kteří pravidelně odpočívají, dokážou mnohem lépe reagovat a přizpůsobovat se novým situacím. S ohledem na celkově překvapivý a nevídaný rok 2020 bych se nebála označit umění odpočinku za jednu ze superschopností, kterou se můžeme v novém nadcházejícím roce naučit anebo ji zdokonalit.

Pravidelná relaxace?

Jednou z možností je do svého života zařadit pravidelnou relaxaci. Je to dovednost, díky které jsme schopni se odpoutat od všedních problémů, deadlinů nebo úkolů, které nás čekají. Ideálně bychom při relaxacích měli být schopni uvolnit cíleně jak své tělo a svaly, tak i mysl. Aktivit, díky kterým jsme schopni relaxovat, je nespočet. Existují dokonce i aplikace, které nám v tom mohou pomoci, ale už jen krátká procházka v přírodě nebo několika minutové soustředění se na vlastní dech dokáže zázraky.

Abychom však dokázali skutečně relaxovat například i na vycházce nebo v sauně, je ideální si projít alespoň tzv. „relaxačním minimem“, díky kterému se učíme být více pozorní k tomu, co se děje s naším tělem a v naší mysli. Na začátek proto doporučuji vyzkoušet relaxační techniky, které nám umožňují cíleně se uvolnit a dokážou nás v naší snaze i vést tím, že nám říkají, jak vlastně na to. Ukážou nám základy a také si díky nim můžeme prožít, jaké to je být uvolněný a „zrelaxovaný“. Pak je mnohem jednodušší se do tohoto stavu pravidelně vracet i v průběhu dne.

Ale pozor! Opravdu důležitá je tu pravidelnost. Až ve chvíli, kdy opakujeme danou techniku, můžeme vidět skutečné přínosy v našem životě. Pokud byste tedy rádi vnesli do svého života něco nového, jako je třeba relaxace a odpočinek, je důležité mít plán. Může to znít složitě, ale vlastně se jedná jen o pár kroků a chvilku času a jste připraveni. Do nového roku si tedy pravidelně již několik let nedávám předsevzetí, ale tvořím si malý akční plán pro jednu věc, kterou chci v novém roce zkusit.

Zkuste to letos se mnou s relaxacemi! 

Jakou relaxace chcete pravidelně vyzkoušet? (soustředění na dech, uvědomování si svého těla, představování si svého oblíbeného místa, atd.)

Odpovězte si jasně na otázky:

  • Co?
  • Kdy?
  • Jak často za týden?
  • Kde?
  • Jak dlouho? (minuty)

Tipy pro tvorbu udržitelného akčního plánu:

✔ start small! – nejdůležitější je pravidelnost, takže je fajn začít s kratšími úseky, které Vám nezaberou tolik času, a ty postupně navyšujte podle libosti

 pravidelnou krátkou relaxaci spojte ideálně s nějakým jiným zvykem (např. po nebo před umýváním zubů, po snídani, po nebo před pravidelným cvičením)

✔ přizpůsobte si prostředí (vytvořte si svůj koutek, kde budete pravidelně relaxovat; napište si svůj záměr někam, kde ho denně budete vídat; nastavte si připomínku)

 najděte si skupinku nebo někoho s kým budete moci sdílet a dělit se o své úspěchy

 sem tam si připomeňte, proč vlastně chcete tenhle návyk získat, jak to vypadá, když už je tento návyk součástí vašeho života

 pozor! pravděpodobnost svého úspěchu zaručeně zvýšíte, pokud provedete tento krok: zavřete oči a představte si, co by mohlo překazit nebo ztížit plnění Vašeho akčního plánu a zkuste si napsat, co s tím můžete udělat (pokud nastane X, tak ……)

Pokud byste měli chuť si v novém roce vyzkoušet různé druhy relaxací, které by se hodily pro Váš novoroční odpočinkový restart, tak se s Vámi ráda uvidím na webináři/workshopu relaxačních technik. Ve dvou hodinách si vyzkoušíme různé techniky, abyste získali přehled o tom, které techniky by Vám mohly nejvíce vyhovovat. Ukážeme si i relaxace pro každý den, které je možné využít v práci, ve frontě na poště, ale i v MHD. A samozřejmě nebudou chybět ani zajímavé informace o relaxacích a proč je fajn je do našeho života zařadit.

Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my vám každý měsíc pošleme ty nejlepší.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin