Covid situace učí novou kompetenci: SUPERFLEXIBILITU! Jak se ji naučit?

flexible

Taky musíte být v této době SUPERFLEXIBILNÍ? Už nestačí mít “dovednost” změny řešit. Potřebujeme přijmout i nové postoje, které nám umožní být superflexibilní a nevyčerpat si tím energii. Můj týden často ve čt vypadá úplně jinak, než bylo v plánu v pondělí. Jak vypadá? A co mi pomáhá se s tím poprat? Jaké postoje jsem přijala já?

Můj superflexibilní týden

Pondělí

Měním rozložení koučovny – vytáhnu metr a rozměřuju křesla 2m od sebe, abychom nemuseli mít roušku. Volá klient na terapii, že má pozitivního kolegu, tak nepřijde. Odpoledne při druhém on-line koučinku Upc už nezvládne připojení a klientka se potřetí ztratí. Uděláme dohodu, že koučink pojmeme netradičně, obě vycházíme do parku se sluchátky v uších a jedeme audio koučink v přírodě.

Úterý

Ruším objednávku zimního tréninku prezentačních dovedností – firma už nedoufá, že to v prosinci půjde. Volá klientka na terapii, že její přítel je pozitivní, tak že se ve středu potkáme on-line.

Středa

Volá stejná klientka na terapii, že je asi taky pozitivní, protože má horečku. Jedu koučovat do Notina 2 zaměstnance, ve čtvrtek mě čekají další 2 lidé. Odpoledne ruším všechny zbývající poptávky po vánočních večírcích. Večer přesouvám zbylé 2 kolegy z Notina do on-linu a posílám email s odkazy.

Čtvrtek

CT-Koučujeme on-line. Téma jsou mj. změny a jak se s nimi srovnat :-). Volá jiná klientka na terapii, že tento týden už nestíhá ani žít, protože má doma obě děti a teď i manžela, že se domluvíme, až na příští týden….Chápu ji, raději nemyslím na to množství změn, které od pondělka prodělal i můj soukromý život.

Tak si říkám, jak bude vypadat pátek, jediné co vím, že určitě ne tak, jak jsem si v pondělí myslela….

Co mi pomáhá být flexibilní?

To, co mi v tomto období pomáhá, že jsem každodenní změny přijala jako normu, na tréninzích práce se stresem tomu říkáme “přerámování”. Díky tomu už ve mně nevyvolávají emoce, jen je pragmaticky řeším. Zároveň jsem přijala postoj hrdosti na sebe, za každou změnu, se kterou si takto samozřejmě poradím. Protože na takové množství nejsme zvyklí a tak je potřeba se umět ocenit, když se nám to daří. Třetí postoj, který mi pomáhá, je nemyslet na alternativní realitu a přijetí situace tak, jak je, bez analýzy proč. Nechci čerpat svou energii uvažováním, jak by můj život byl lepší, kdyby moje firma fungovala, řešila touto dobou teambuildingy a vánoční večírky a já chodila jako každé úterý do sauny a čtvrtky na swing. A to je to kouzlo volby kam směřujeme naši pozornost.

A jakým změnám čelíte vy? Co vám pomáhá se s nimi popasovat? Jaké postoje k nim zaujímáte?

Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my se vám každý měsíc připomeneme.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin