Teambuildingy a Covid – 4 trendy a 7 tipů

Teambuilding

Ve společnosti dochází k oživení, a tak nejedna firma začíná uvažovat o tom, jak napravit mezilidské škody způsobené dlouhotrvající izolací na home officech. Ráda bych se v tomto článku vyjádřila k 3 trendům, jak dělat teambuildingy, které jsem v posledních 2 letech pozorovala a které COVID doba urychlila.

1) Konec megalomanským akcím pro 500 lidí.

Firmy upouští od hromadného sdružování a podporují setkávání týmů a menších skupin, poboček. Během Covidu to byly i malé skupinky okolo 10 – 15 lidí.

2) Odzvonilo okázalým teambuildingům.

Firmy šetří na zbytečných výdajích, ale ne programu. Vedení se často bojí platit drahé pronájmy externích prostorů, a tak kvůli storno poplatkům a Covidu přesouvají akce pro zaměstnance do svých prostor nebo pro menší skupiny využívají program ve veřejném parku. Aby ušetřili, tak si často hotel a jídlo domluví sami a od teambuildingovky si objednají jen program.

3) Teambuilding se vrací ke své původní podstatě.

Tento trend je dlouhodobější a přišel už před Covidem, pocovidová doba ho podle mého odhadu jen posílí. Firmy si uvědomují, že nestačí jen „potkat se“, ale rádi využívají různé programy a teambuildingové aktivity proto, aby lidem nabídli ten čas společně nějak smysluplně strávit, dozvědět se o sobě něco nového, prohloubit vzájemnou důvěru, zlepšit komunikaci

4) Specifikum pro IT.

V IT jsou více než jinde populární TMB o víkendu nebo odpolední programy 16:00 – 20:00. Je to tím, že obzvlášť pro firmy v projektovém IT, které za práci svých lidí fakturují zákazníkovi může celofiremní tmb pro 30 lidí ve všední den znamenat až milionovou ztrátu.

A jak na to budete reagovat vy z pozice HR? Napište nám, zda je to u vás stejné nebo jdete v trendech proti proudu. Zajímá nás, jak to u vás je teď po Covidu.

Jak jsme na to reagovali my jako teambuildingovka?

Naší doménou jsou menší skupiny a taky cílenost programu (podpora angažovanosti, zlepšení spolupráce týmu…). Možná je to tím, že většina z nás jsou psychologové a chceme z tmb, které děláme, vytěžit přesah do práce. Proto teď pro naše firmy, se kterými spolupracujeme, dáváme dohromady teambuildingy pro skupiny cca 20-30 lidí, ve kterých je již dovolené setkávání.

A co jsou nyní nejoblíbenější programy? To se taky proměnilo. No karaoke ani vařící tmb už to nejsou a překvapivě i o hodně sportovní programy teď není zájem (že by chybějící fyzička po lock downu?).

A co jsou nyní nejoblíbenější programy? Karaoke ani vařící teambuilding už to nejsou.

Zkusím vysvětlit principy toho, o co je teď největší zájem a co se dá udělat ve větší zasedačce nebo na okolním hřišti/parku pro počet 10 – 30 lidí. (Samozřejmě většina programů jde udělat i pro počty do 100 lidí.)

1) Pro zábavu a nenásilné posílení vztahů

Casino – program, kdy lidé mohou vsázet a bavit se (kostky, ruleta, black jack atd). Každý dostane základní peníze, další peníze získávají za skutky, které upíší u bankéře (např. umyju auto, udělám celé firmě palačinky, složím oslavnou báseň o šéfovi na poradu). Na konci pak probíhá dražba, kdy za peníze, které kdo „vydělal“ ostatní draží ten skutek (směnku).

2) Pro zábavu a posílení týmového ducha

Hecni to – Topovka minulého roku- cca 1-2 hod soutěž v různých drobných disciplínách jako např. postavit věž z 4 jablek, trefit balonek do kelímků, gumičkami sestřelit karty na konci stolu atd. Prostě drobné „hospodské úkoly“. Celé je to koncipované jako soutěž cca 4-8 členných týmů, moderátor vždy vyhlásí úkol a tým pošle svého „koně“ do 2 minutové výzvy. Ti co vyhrají dostanou cenu a slávu.

3) Prostě oddychovka a sranda

Riskuj! Vědomostní kvíz týmů. Místo zlatých cihliček občas narazí místo otázky na nějaký sranda úkol. Na něj můžou sázet, zda se jim povede. Vsází ale i ostatní týmy, tím se hra stává více interaktivní.

4) Pro posílení spolupráce/leadershipu

Konstrukční hry – třeba obrovská domino challenge dráha. Jedná se o 2 hodiny kreativního stavění z nejrůznějších materiálů, a nakonec se pošle kulička a všichni se nestačí divit. Dá se udělat i trochu rozvojově jako výzva pro jednotlivé týmy, na prohloubení spolupráce a komunikace v týmu. Oblíbené hlavně v pánských a smíšených kolektivech.

5) Pro posílení spolupráce/leadershipu s pohybem na vzduchu

Pevnost Boyard/Hry bez hranic/Putování po stopách šíleného vědce – několik stanovišť s úkoly vyžadujícími přemýšlení i manuální zručnost, ale hlavně týmovou spolupráci.

6) Na zablbnutí

Step mania – asi znáte takové ty tančící podložky se čtyřmi šipkami. My v Inspiratě máme audio techniku i 4 podložky, případně i moderátora, který hecuje, ať si vaši lidé zablbnou. Oblíbené hlavně ve smíšených a ženských kolektivech.

7) Oddychovka na posílení vztahu k firmě a týmovou tvořivost

Tvořivky – vyrábíme hmyzí domky, vánoční věnce a dekorace, mozaiky s logem firmy nebo nově máme i workshop kaligrafie (napsat přáníčka kolegům, hodnotové citáty do firmy).

Snad vám byl tento článek inspirací. Pokud se rozhodnete nás oslovit jako partnera pro TMB program, budeme moc rádi. Můžete psát přímo mně na hanka@inspirata.cz

Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my vám každý měsíc pošleme ty nejlepší.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin