Ach ti “kluci z IT”

ach ti kluci z it

K sepsání toho článku mě motivovala účast na zářijové konferenci o agilitě, kde jedna personalistka velmi barvitě popisovala: “Ach ti naši kluci ajťáci…no oni jsou takoví divní, prostě ti introvertní podivíni, však to znáte, ne? Ani většinou nemají holku no a… A tak bych ráda řekla, jak “lidi z IT” vidím já.

Má zkušenost s “ajťáky”

Pracovala jsem s Ajťáky. Pár let. Hlavně developery. Ano, to jsou „ti horší“ :-). Dělala jsem pro ně tréninky, vedla je, spolupracovala s nimi na rozvoji firmy, byla spolu s nimi součástí vedení… A co vše jsem o nich za ty roky slyšela? Z řad personalistů, manažerů nebo laické veřejnosti? “No, oni ti lidi z IT jsou jiní. Jsou to introverti. Jsou podivní. Moc nemluví. Jsou prostě sví. Oni holku většinou ani neviděli.” Vlastně podobné názory jako ty od oné nejmenované personalistky.

Moje zkušenost je jiná. Záleží totiž, jakou optikou se na IT díváme. Ano, zajímavější samozřejmě je, soustředit se na těch pár podivínů, které tento obor přirozeně přitahuje. Proč? Odpovězte si, kterou jinou práci lze dělat například remote z vaší garáže a nepotkat u toho jediného člověka? Ano. IT! To ale nutně nedělá z IT obor podivínů.

Vznik falešné představy o IT

IT už dávno není obor pro kluky s popelníky na očích, co programují v tmavé místnosti a nemají rádi holky! Proč se na něho ovšem často díváme touto optikou? Proč slyším personalisty IT firem, jak o svých lidech mluví jako o „těch klucích z IT“? Moje hypotéza je ta, že jim prostě závidíme, že jsou dobře zaplaceni a je o ně zájem. A možná proto, že rozumí technologiím, ve kterých je budoucnost a my ne. Ano, možná je na čase si to přiznat.

Jak opravdu vypadá IT?

Já naopak vidím IT jako obor pro lidi, kteří jsou flexibilní, chytří a ochotní se učit nové. Proč? Protože přesně tyto dovednosti tento obor vyžaduje. Agilní vývoj, změna technologií, změna trendů ve světě, to vše vyžaduje od lidí v IT neskutečnou flexibilitu ve volbě priorit, v přístupu k práci i k zákazníkovi. Neustálý vývoj tohoto oboru vyžaduje dostatečný intelekt spolu s ochotou učit se stále nové. To, v čem jste programovali před pěti lety, je dnes zastaralé, a pokud chcete být v IT světě úspěšní a ne zamrznout ve fází juniorního developera, musíte kus svého, často i volného, času věnovat tomu, abyste se učili nové a sledovali trendy.

Zároveň vnímám, že v IT jsou i lidé. A to je často důvod, proč tento obor chybně připisujeme podivínům, kteří nutně nemusí mít dobré mezilidské dovednosti (soft skills). A proč tito lidé často nemají soft skills? Protože pro juniorní pozici programátora je nutně nepotřebují. Zároveň ale pokud se dokáží v oblasti komunikace, spolupráce, argumentace, time managementu nebo leadershipu rozvíjet, mají šanci udělat ve své práci pokrok ne lineární, ale přímo exponenciální. Moje zkušenost je, že právě tyto schopnosti (samozřejmě kromě schopnosti dobře programovat) odlišovaly seniorní lidi od těch juniorních. Nedostatek empatie a sociální přizpůsobivosti s sebou často nese i pozitivu tohoto oboru. Neznám upřímnější obor, než je IT. Mnohokrát se mi stalo, že mě nějaký kolega tak nějak „upřímně nasolil,“ a to vůbec ne v potřebě mě shodit, ale v potřebě říci, co si myslí, na rovinu:

 „Hele, a je ten leadership fakt nutnej, nemůžem se prostě dohodnout mezi sebou?“

„ Hani, a fakt myslíš, že to vaše HR něco užitečného dělá?“

Chápu, že ne každému je to příjemné. Pro mě osobně je takové prostředí upřímnosti obrovský dar.

Takže, jací lidé jsou v IT?

Různí. Jako všude. Ale s velkou pravděpodobností v IT narazíte na lidi upřímné, chytré, ochotné se učit a často pekelně flexibilní. Můžeme jim ty peníze závidět a dívat se ně skrz prsty, nebo si uvědomit, že to jsou lidé, kteří na sobě musí hodně makat a čelit neustálým změnám, že to jsou lidé, kteří spoluutváří naši budoucnost, a ty peníze jim přát. Vždyť zrovna do IT má možnost dostat se „každý“ i bez ukončeného VŠ vzdělání v IT…

…alespoň doufám, protože už pár měsíců se ve mně rodí motivace přetavit svoje dovednosti z koučinku a HR a stát se SCRUM Masterem a porozumět tomuhle fascinujícímu oboru ještě blíž. Tak moc mě “ti kluci v IT “ zaujali.

Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my se vám každý měsíc připomeneme.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin