JSTE SPOKOJENÝ? JSTE SPOKOJENÁ?

Menší náhledové obrázky (7)

Tato otázka pokládaná 100x jinak padá ve firmách stále častěji. Nejen, že chceme být sami spokojení, ale chceme mít také spokojené zaměstnance, kolegy, lektory… protože spokojenost je přece příjemná. A mimo to, také souvisí s pracovním výkonem. Nebo ne?

e to tak, podle výzkumů existuje středně silný vztah mezi pracovní spokojeností a pracovním výkonem. A když jsou celkově zaměstnanci více spokojení, jsou také více spokojení zákazníci, stoupá produktivita a zisk, méně zaměstnanců odchází a dokonce klesá počet úrazů.

A typickou reakcí proto je:
Pojďme rychle zjistit, jak jsou zaměstnanci spokojení.
Dejme jim to, co jim chybí, aby byli spokojenější.

STOP!

Je to sice dobrý nápad a většina HR článků o spokojenosti zaměstnanců končí u toho, jak spokojenost zjišťovat… ale vyplatí se, když se nad tím ještě chvilku zamyslíme.

Co to vlastně je ta spokojenost?

Je to postoj k práci, přesněji jeho emocionální část. A když je postoj k práci kladný, děje se s větší pravděpodobností to, co je napsáno výše… Ale není to celé. Mezi spokojeností a výkonem je několik moderátorů. Tedy proměnných, které jejich vztah ovlivňují.

Jde například o komplexitu práce. Vliv spokojenosti na pracovní výkon je větší u té práce, která je náročnější, psychicky namáhavější a vyžaduje vyšší úsilí ve více různých oblastech zároveň.

Dalším faktorem, který vliv spokojenosti na výkon ovlivňuje, je svědomitost člověka. Jedinec, který je málo svědomitý, bude pracovat více, když bude stoupat jeho spokojenost. Ale zaměstnanec, který je hodně svědomitý, bude podávat vysoký výkon i v případě, kdy bude nespokojený.

… a takových malých “mostů” mezi spokojeností a pracovním výkonem je víc. A když je známe, dokážeme lépe interpretovat průzkumy spokojenosti a na jejich základě dělat efektivnější změny.

U nás v Inspirata využíváme tyto znalosti při nastavování HR strategií. Snažíme se nezůstávat na povrchu a jít více do hloubky, abychom mohli firmám lépe pomoci.

Jaké jsou vaše zkušenosti s průzkumy spokojenosti?

Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my se vám každý měsíc připomeneme.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin