A proč on dostal VÍC? Vždyť si to vůbec NEZASLOUŽÍ.

Menší náhledové obrázky (6)

První týden v prosinci je u mě období, kdy musím rozhodnout o odměnách, hodnocení kolegů a zamýšlení se nad tím, jak jsme se jako tým za poslední rok posunuli, jak jsme fungovali a co bychom mohli zlepšit.

A musím říct, že se pořád učím. Peníze a pochvaly přirozeně rozděluji ráda a hojně. Horší to je už s argumenty a důvody, proč Pepík dostal méně než Lída a co by bylo možné zlepšit. Byla doba, kdy jsem prostě jen mlčela a říkala si, že SE TO všechno nějak samo zpracuje (čti – že si to mezi sebou kolegové vyřeší, pochopí to a bude).

Ano přesně to je ta část, která se nepovedla. Nikdo nic nepochopil, nikdo nic nevyřešil a atmosféra zhoustla. Motivace byla na bodě nula. A já si na pomoc KONEČNĚ přizvala svoje teoretické psychologické znalosti a milovanou metodiku a procesy, díky kterým se prostě věci daří vždycky líp, což vidíme i při práci na strategiích a práci s lidmi v našem Inspirata týmu. Často se člověk musí poučit u jiných, než si uvědomí, jaké chyby dělá sám! Díky bohu za tuhle zkušenost!

Primární je komunikace! Pořád je to to nejjednodušší a zároveň nejtěžší. Říkat lidem proč a hlavně vědět proč. Mít vše sepsané – mít hodnotící kritéria, tak aby celý samotný PROCES byl SPRAVEDLIVÝ (na to já jsem pes, obzvlášť kvůli mé právnické profesi, kde té spravedlnosti nemusí být jak by se mohlo zdát:). Zkrátka aby všem bylo měřeno stejným metrem. Pak jsem schopna se sama za svá rozhodnutí postavit a už mi ani nedělá problém o všem na přímo mluvit.

A s tím hned souvisí i ten POCIT SPRAVEDLNOSTI, který cítí i mí kolegové. Ví proč to tak je a berou to. Souhlasí s tím a probíráme to. Stanovujeme cíle a jasné podmínky, co je potřeba pro lepší hodnocení.

Odměny a hodnocení už nejsou ŠEDOU ZÓNOU, ale jsou fakt motivující a dokážou nás posouvat dopředu.

Tým je spoko, já jsem spoko. Jednoduchý jak facka.
A přitom to ze začátku jednoduchý vůbec nebylo.

Zajímalo by mě ale jak to máte vy? Je pro vás hodnocení zaměstnanců a kolegů příjemná událost nebo z ní máte spíš obavu?

Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my se vám každý měsíc připomeneme.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin