Proč věřit psychometrickým nástrojům v HR strategiích?

psychometric-tools

V řízení lidských zdrojů existuje množství testů, které jsou schopné zhodnotit lidský potenciál v mnoha ohledech. Proč se nespoléhat (jenom) na intuici při jejich hodnocení? 

Hodnotit lidi je nutné především u jejich výběru na pozici. Avšak i v kontextu povýšení některého ze stávajících zaměstnanců, případně když jde o řešení problémů souvesejících s lidskými zdroji a v rozvoji. Zkrátka, když chceme vědět kdo se kam hodí. Podle jednoho výzkumu zhruba 80% procent společností ze seznamu Fortune 500 rovnoměrného byznysového magazínu uvádí, že používají ke zmíněným účelům nějakou formu psychometrických nástrojů. Jaké jsou tedy výhody jejich použití?

  • Dokážou odhalit nejen schopnosti, ale i osobnostní nastavení, a tím způsobem umožňují najít lidi, kteří budou nejen přinášet svůj talent, ale budou i souznít s kulturním nastavením vaší firmy nebo týmu.
  • HR specialistům poskytují skvělou inspiraci pro kladení trefných otázek u pohovoru a podobně.
  • Informace z nich mnohdy dokážou zpřesnit výsledek celkového hodnocení kandidáta na pozici, a umožňují porovnání kandidátů, čímž snižují nákladné riziko výběru někoho, kdo nebude úplně vhodný. 
  • Poskytují dobrou bázi pro sebepoznávání, což pak může být uplatněno v rámci rozvoje pracovníků, nebo i celých týmů.

Využití psychometriky je tedy skvělým nástrojem pro moderní, ambiciózní firmu. Je však potřeba mít na paměti, že jde o doplnění a zpřesnení procesu výběru a rozvoje, nikoli o jedinou jeho část. Lidské hodnocení je pořád na místě. 

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin