A když ta Maslowova pyramida potřeb nefunguje, co teda pak..? Co třeba zkusit sebedeterminační teorii?

motivace-zamestnance-pg0k6mbxgfkp9l6szt8bl0qq4vnt8co888spg6lsaw

Opravdu stačí k rozvoji našich zaměstnanců  pouze následovat základní principy Maslowovy pyramidy potřeb?

Každý z nás zná hezky vypadající barevnou pyramidu potřeb. K jejímu pochopení nám stačí pouze to, že aby bylo naplněno jedno patro potřeb, musí být naplněné i ty pod ním. Nicméně, tuto teorii už vyvrátil téměř v téže období jiný humanistický psycholog – Viktor Frankl. On sám měl možnost v koncentračním táboře sledovat, jaké pozoruhodné věci jsou lidé schopni vytvořit, aniž by měli naplněny základní životní potřeby jako je potřeba jídla či spánku.

Zkuste se zamyslet i Vy, copak se vám nikdy nestalo, že jste se natolik ponořili do své činnosti, kdy jste úplně zapomněli na pocity únavy či hladu?

No a otázka druhá, když tedy nefunguje Maslowova pyramida potřeb, tak co tedy pak? Co potřebují lidé, aby byli v práci motivovaní? Aby pracovali rychle, pečlivě, s nasazením, přicházeli s vlastními nápady, překonávali překážky a ještě z toho měli radost?

Maslowova pyramida potřeb by na tuto otázku odpověděla asi následovně. Lidé musí mít nejdříve co jíst a pít. Nesmí jim být hrozná zima ani šílené vedro. Když to tak je, neměl by na ně nikdo mířit nabitou zbraní ani jim vyhrožovat, že ublíží jejich rodině. V případě, že je i toto splněno, měli by mít na pracovišti nějakého kamaráda a doma partnera či partnerku… a tak dále.

Pokud nejste otrokář, asi bez problémů splňujete všechny tyto podmínky. Nojo, jenže co tedy dělat pro motivaci svých zaměstnanců dalšího? Praktické tipy, podložené mnoha moderními výzkumy, nám přináší sebedeterminační teorie.

Podle ní je mimo mnoha dalších věcí klíčové, aby vedoucí vytvářel takové pracovní prostředí, které bude podporovat autonomní motivaci jeho podřízených. Jak to může manažer dělat?

  • Mít zájem o úhel pohledu svých podřízených.
  • Poskytovat zaměstnancům relevantní informace.
  • Nastavovat optimálně náročné cíle.
  • Podporovat iniciativu podřízených.
  • Poskytovat kvalitní zpětnou vazbu.
  • Umožňovat pracovníkům, aby si mohli vybírat z několika možností.
  • Povzbuzovat jejich uvědomování si vlastních silných kompetencí.
Chcete dát vědět, až napíšeme další inspirativní články? Napište nám vaši e-mailovou adresu a my se vám každý měsíc připomeneme.

Sdílejte tento příspěvek

Share on facebook
Share on linkedin